Έρχεται νέο κύμα απολύσεων

Έρχεται νέο κύμα απολύσεων

Αρ. Πρωτ. 10379/03.02.2011

Προς Υπουργούς:

- Οικονομικών

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα και αφορούν στους εργασιακούς δείκτες στη χώρα μας. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ, οι προβλέψεις που έκαναν οι εργοδότες τον Δεκέμβριο του 2010 για τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, είναι αποκαρδιωτικές, τόσο για τους ανέργους, όσο και για τους εργαζομένους. Πάνω από μισές επιχειρήσεις θα διατηρήσουν αμετάβλητο τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από μια στις τρεις επιχειρήσεις θα προχωρήσει σε μείωση προσωπικού. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σημαντικά κατά 11 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Προσλήψεις θα κάνει μόνο το 8,2% των εργοδοτών, ενώ το ποσοστό αυτό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 ανερχόταν στο 10,5%. Τα στοιχεία μάλιστα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά στον κλάδο της κατασκευής κατοικιών, όπου πάνω από οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις θα μειώσουν το προσωπικό τους. Τα παραπάνω στοιχεία μαρτυρούν, ότι αναμένονται μαζικές απολύσεις και αποχωρήσεις προσωπικού. Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, πολλές οικογένειες και νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν οξύτατα προβλήματα. Γι΄ αυτό το λόγο οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία και το γενικότερο κλίμα, να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες αναστροφής του αρνητικού εργασιακού κλίματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να αναστραφεί το δυσμενές κλίμα που επικρατεί σε πολλές επιχειρήσεις;

Απαντήσεις Υπουργείων

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ   ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ